PERLY TOKAJA
TIP NA VÝLET - perly Tokaja
POŽEHNANÁ ZEM, ČO URODILA TAKÉTO VÍNA
Napriek sychravému jesennému počasiu sme si našli cestu na TOKAJ, kde sa oberačka začína vtedy, keď v iných vinohradníckych oblastiach skončila.
Osobitá a jedinečná - tak by som stručne opísala tokajskú oblasť. Nie všade totiž dopestujete vinič, z ktorého vyrobíte vína s prírodnou cukornatosťou. Genéza pestovania hrozna tu siaha do 3. storočia nášho letopočtu, čias rímskeho impéria. Po jeho páde prevzali žezlo Slovania z juhu Zemplína. Vynikajúce miestne vína a miestnu kuchyňu si môžete vychutnať v siedmich dedinách v povodí rieky Bodrog chránenej Zemplínskymi vrchmi. Tieto obce – Viničky, Slovenské Nové Mesto, Čerhov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Černochov a Bara tvoria slovenskú časť Tokaja s chráneným označením pôvodu - Vinohradnícku oblasť Tokaj. Odtiaľto to máte už len na skok do Maďarska, kde sa v sútoku riek Tisa a Bodrog rozprestiera väčšia časť tokajského regiónu. Vína nesúce prívlastok tokajské sa vyrábajú výlučne z troch odrôd hrozna – Furmint, Lipovina, Muškát žltý. Hoci ide rozlohou o najmenšiu vinohradnícku oblasť na Slovensku, určite stojí za návštevu.
Cibéby
Toto pomenovanie začalo rezonovať okolo roku 1560. Cibéba, mimoriadne dôležitý atribút pri výrobe Tokajských výberov, je scvrknuté hrozienko, ktoré sa za priaznivého jesenného počasia (tzv. Babieho leta) vytvorí na strapcoch hrozna, a to tak, že za ranných hmiel sa vlhkosťou šíri ušľachtilá forma sivej plesne Botrytis cinerea Persoon. Na strapcoch prasknú niektoré bobuľky a narušením ich šupky a následným pôsobením slnečných lúčov sa voda z bobúľ odparí a zostáva koncentrovaný hroznový cukor. Viete si teda predstaviť aké sú cibéby sladké. Cibéby sa oberajú ručne po jednej do putní. Je to veľmi prácny proces.
Najlepšia medicína z Tokaja
Furmint, lipovina, muškát žltý, samorodné suché a sladké víno, tokajské výbery a esencia, to sú králi Tokaja, ktorými sa miestni vinári právom hrdia. Viete, čo je tokajská esencia a kedy je víno 3, 4, 5 a 6-putňové? Tokajská esencia je tekutina, ktorá odteká z kade s dierkovaným dnom, do ktorej cibéby nazbierali. Ide len o malé množstvo, preto je esencia to najcennejšie, čo sa pri výrobe tokajských výberov získa. Nasleduje proces, pri ktorom mi hneď napadne ako krásna Evička Máziková šliape v kadi kapustu =) Po odtečení esencie sa cibéby môžu buď šliapať, alebo zomlieť. Vinár potom potrebuje už len tokajské samorodné suché víno, ktorým ich zaleje a nechá 2-3 dni macerovať. Neskôr nasleduje sceďovanie, lisovanie, plnenie do menších sudov a zrenie v typických tokajských tufových pivniciach 2–8 rokov. Trojpuťňový výber vznikne, keď sa 3 putne cibéb (44-50kg) zalejú Gonczským sudom vína (základná tokajská miera) s objemom 136 litrov. Podobne je to s produkciou ostatných výberov, pričom sa zvyšuje počet putní na 136 litrov vína.
Za vínnou cestou
Tokajské víno je pre mňa výnimočné. Degustácia vín z tejto oblasti je drobným sviatkom, jedinečnou chvíľou, ktorá sa dotkne nielen zmyslov, ale pohladí aj dušu. Ochutnávka tamojších vín sa mi vždy spájala s niečím príjemným, blahodarným, a tak som sa v septembri vydala na Deň otvorených tokajských pivníc. Počasie nám ale neprialo. Bolo daždivo a sychravo, ako na jeseň, ale ako sa hovorí - život je príliš krátky nato, aby sme pili zlé víno.
Geologické krásy Tokaja
Tak možno nazvať jagavú sopečnú výzdobu tokajských pivníc miestami pokrytých chumáčmi pivničnej bielosivej plesne.
Naša prvá cesta smerovala do vinárstva Chateau Viničky, kde nás sprevádzal pivničný pracovník Jozef Nagy. Ich stará tufová pivnica z čias tureckých vpádov zo 16. storočia je hlboká 30 metrov. Pivnica má 20 chodieb s celkovou dĺžkou 1,5 km. Viete si to predstaviť? Degustácia sa niesla v duchu romantiky pri sviečkach.
Ako druhú sme navštívili pivnicu rodinného vinárstva Zlatý strapec taktiež vo Viničkách, kde sa nám venoval pivničný majster Atila Nagy. Staršia vetva pivnice, ktorú taktiež zdobila pivničná pleseň, vraj siaha do roku 1870, novšiu časť dobudovali v roku 2006. Dozvedeli sme sa, že v roku 2005 vznikli nezhody medzi slovenskou a maďarskou tokajskou stranou kvôli zjednoteniu, ktoré vyriešila samostatnosť slovenskej a maďarskej časti. Okrem vynikajúcich vín sme si pochutili na holúbkoch a do tanca nám zahrala cimbalová hudba.
Vo Veľkej Tŕni, vo vinárstve J&J Ostrožovič s 25-ročnou históriou, nás vkusnou novodobejšou pivnicou sprevádzal výrečný špecialista nákupu, Patrik Milý. Tu mi napadlo, že zo skúsenosti môžem potvrdiť frázu – so suchým vínom vidíme východ Slnka, ale so sladkým vínom Slnko zapadá skôr =). Pán Milý potvrdil, že tradíciu tamojšej výroby vín ovplyvnili Turci. Kvôli bojom sa totiž kedysi oberačky posúvali až na neskorú jeseň. Na záver ochutnávky dodal, že tokajské víno je univerzálna medicína a kedysi bolo dokonca v lekárňach na predpis. Kiežby to tak bolo aj dnes =) Vinárstvo sa pýši každoročnými oceneniami na svetových vinárskych súťažiach.
V Malej Třni sme si odskočili do historickej pivnice z 15. storočia spoločnosti Tokaj&CO s.r.o., kde nás privítal marketingový a projektový manažér Tomáš Besler. Táto tufová pivnica je najväčšia na slovenskej strane tokajskej oblasti. Má 2,5 km a je v nej uložených cez 1 000 dubových sudov. Degustácia sa niesla vo voľnom duchu. Aj ich vína bývajú oceňované na svetových súťažiach a stávajú sa šampiónmi vo svojich kategóriách.
Nakoniec nás chuť na dobré vínko zaviedla do rodinného vinárstva TOKAJ MACIK WINERY v Malej Tŕni, kde sa nám v stredovekej tufovej pivnici venovala uznávaná vinárka a enologička Mária Maciková. Ich vína nenájdete bežne v supermarketoch, iba vo vinotékach či segmente hotelov a reštaurácií, a to nielen u nás, ale aj po celom svete. Putujú do michelinových reštaurácií Európy a do prestížnych vinoték Japonska a Číny. Pani Macikova podotkla, že na najväčšej svetovej výstave v Nemecku sa jediní zo Slovenska snažia prezentovať Tokaj nielen ako oblasť sladkých, ale aj suchých vín. Vína Macikovcov sú taktiež každoročne oceňované. Kto má rád zážitkovú dovolenku a spojenie s prírodou, sa môže od budúceho roka v tomto vinárstve ubytovať priamo vo viniciach v drevených sudoch alebo si dať kúpeľ v sude.
Otvorenie pivníc Urban 2018 - Požehnanie mladého vína sa uskutoční 26. mája 2018.
Text: Klaudia Gastová
Foto: Zdeněk Kovář – Nový Čas, Aktuality.sk, Tokaj Macik Winery, YouTube, Klaudia Gastová
https://zivot.pluska.sk/vyhladavanie?q=perly+Tokaja
Náhľad fotografií zo zložky ZAUJÍMAVOSTI - PERLY TOKAJA